diumenge, 16 d’octubre de 2016

204- Omphalos.


OMPHALOS
L’obra Omphalos pretén la recreació artística i translació espacial d’un ritual primigeni, màgic, sagrat.
Els éssers imaginaris que participen en el ritu giren al voltant d’una columna essencial que esdevé el centre de la cerimònia i de l’espai.
Omphalos és la denominació clàssica d’aquest centre mític, simbòlic i sagrat.  Els animals  l’envolten i hi circumval·len en senyal d’adoració.
L’autor imagina un bestiari fantàstic creant animals híbrids que participen en el ritu i  els situa formant cercles al voltant de l’Omphalos.
La essència i estètica d’aquests animals està  inspirada en el substrat mitològic, etnogràfic, pagà i popular dels Pirineus. Aquests éssers simbòlics incorporen elements orgànics vegetals i animals que en reforcen la seva imatge primitiva.
Els dos elements que conformen l’obra: L’Omphalos sagrat i el conjunt d’animals adoradors, es conjunten per crear una obra integral. La obra transforma un espai profà en un lloc sacralitzat, màgic i misteriós.
En certa manera, l’autor es veu de forma ingènua com un vell pastor que condueix el seu ramat d’animals simbòlics  extrets d’un món primitiu i arcàdic que ja ha desaparegut, cap al centre artístic del món contemporani per adorar a les noves divinitats industrials.
L’espectador, quant s’endinsi en l’espai per visualitzar l’obra ,necessitarà donar un gir al voltant de tota la instal·lació. En certa forma i de manera inconscient participarà en el ritual. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada